Lovno streljaštvo

Olimpijska disciplina

Lovno streljaštvo LU Obrenovac

Gadjanje letećih meta, odnosno glinenih golubova je sportska disciplina sa veoma dugom tradicijom koja datira još od 19 veka. Nastala je tako što su lovci prvo gadjali žive golubove,medjutim zbog protivljenja tadašnje javnosti ubrzano se tražilo drugačije rešenje. Austrijanac FUCH 1894 konstruiše papirne golubove koje su veoma brzo zamenili glineni i postavili temelje današnjih olimpijskih discplina TRAP, PARNI TRAP I SKIT.

Najkrupnija sačma sa kojom se puca je 2,5 mm.a njena količina u metku je najviše 24gr. Dužina čaure ispaljenog metka ne sme preći standardnu dužinu od 70 mm. Glineni golub je pločica kružnog oblika prečnika 110 mm. i visine 25 mm. Puca se lovačkim puškama sa glatkim cevima čiji kalibar ne sme biti veći od kalibra 12.


Obrenovački strelci

Dugi niz godina Obrenovački lovci su se međusobno nadmetali u gađanju glinenih golubova. 2006 god. zbog sve većeeg broja učesnika među kojima su pojedinci počeli naročito da se ističu i ostvaruju odlicne rezultate, streljačka sekcija L.U.Obrenovac donela je odluku da se pristupi zvaničnom takmičenju zapadne lige Srbije.Da je ova odluka ispravna, obzirom da iziskuje određene materijalne troškove za takmičenje i treninge pokazalo se već 2009 god. kada je ekipa L.U.Obrenovac osvojila prvo mesto u zapadnoj ligi Srbije, a svoju superiornost potvrdila na državnom prvenstvu gde je dobila titulu zvaničnog prvaka Srbije u disciplini trap-ekipno.Protekle godine svakako su obeležili i pojedinačni rezultati naših takmičara a posebno Radeta Milosavljevića  koji je 2006 god. osvojio I mesto u zapadnoj ligi Srbije a 2009 god.bio II na državnom prvenstvu i svakako Vitomira Milovanovića čija superiornost 2009 i 2010 god. osvajanjem prvih mesta dovoljno govori o kvalitetu naših takmičara.Ovi vrhunski rezultati naše ekipe i u ekipnoj i u pojedinačnoj konkurenciji svakako su doprineli povećanju popularnosti ovog sporta među Obrenovačkim lovcima a posebno mlađim, od kojih će neki  sigurno postati naši novi šampioni.